U staat ingeschreven bij Woonburo Almelo, omdat u nu of in de toekomst een (andere) woning wilt huren. Om in aanmerking te komen voor een woning in Almelo, gelden er verschillende regels. Vanaf januari 2021 veranderen enkele regels. Wij vertellen u er graag meer over.

Een passende woning bij uw inkomen
Vanaf januari 2021 zijn er nieuwe inkomensgrenzen voor mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Voor 2021 is € 752,33 de maximale huurprijs van een sociale huurwoning. Vooral huishoudens met een inkomen tot € 40.024 (prijspeil 2021) huren een woning bij ons. Voor mensen met een inkomen boven € 40.024 zijn er ook mogelijkheden om een sociale huurwoning te huren. Regel is wel dat de huurprijs van een woning past bij het inkomen.

Klopt uw inkomen op Woonburo Almelo?
Om u een passende woning aan te bieden, moeten wij uw inkomen weten. Het gaat dan om uw (gezamenlijke) inkomen per jaar. Vult u dit inkomen ook in bij uw profiel op het Woonburo. U ontvangt dan tips voor woningen die passen bij uw inkomen. De Belastingdienst houdt uw inkomen bij van een compleet jaar. Dit kunt u zien op de inkomensverklaring (Verklaring Geregistreerd Inkomen). Voor het passend toewijzen kijken wij naar de inkomensverklaring van het jaar 2019 of 2020. Deze verklaring kunt u downloaden op www.belastingdienst.nl (daarna inloggen op Mijn Belastingdienst).

Aanpassen inkomen
Klopt het opgegeven inkomen op Woonburo niet meer? Dan kunt u uw inkomen aanpassen. Dit doet u door in te loggen op het Woonburo. De inkomensverklaring loopt wat achter in de tijd, omdat de Belastingdienst uw inkomen over een compleet kalenderjaar bijhoudt. Reageert u op een woning, maar heeft u de laatste tijd minder of meer geld verdiend? Dan kunt u uw actuele inkomen aan ons laten zien met een loonstrook of uitkeringsgegevens.

Passend toewijzen
De hoogte van uw inkomen en met hoeveel mensen u in uw woning gaat wonen, bepalen welke woning (met welke maximale huurprijs) u mag huren:


Passend Toewijzen 2021

Uw inschrijfduur bepaalt de plek op de wachtlijst 
Ziet u op de website een woning waar u op wilt reageren? En past deze bij uw inkomen? Dan kunt u zelf reageren. Uw inschrijftijd bepaalt op welke plek u op de lijst komt.

Wij controleren uw inkomen als u op plek 1 staat
Staat u op plek 1? Dan kijken wij of de huurprijs van de woning past bij uw inkomen. We kijken hierbij naar uw huidige inkomen en het inkomen op de inkomensverklaring van 2019 of 2020.

Krijgt u huurtoeslag?
Sommige mensen krijgen huurtoeslag: een bijdrage in geld om de huur te betalen. Het hangt af van de huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en hoe u woont of u huurtoeslag krijgt. U heeft vanaf 2021 een grotere kans om huurtoeslag te (blijven) krijgen, ook wanneer u iets meer bent gaan verdienen.

Tip: Op de site van de Belastingdienst kunt u berekenen hoe hoog uw huurtoeslag ongeveer wordt. Dit heet ‘proefberekening toeslagen’. Kijk hiervoor op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen

Heeft u vragen over dit bericht? Dan mag u altijd contact met ons opnemen.

Wij wensen u veel succes bij het vinden van een passende woning op een fijne plek!

  

20-02-2021
Terug naar overzicht